Direct naar de inhoud.

Toetsing van de RI&E

Nadat de risico’s in uw organisatie zijn geïnventariseerd, geëvalueerd en een Plan van Aanpak is opgesteld, dient u uw RI&E en het daarbij behorend Plan van Aanpak te laten toetsen. De wet verplicht in de meeste gevallen dat uw RI&E door een gecertificeerde kerndeskundige getoetst moet worden. Dit gebeurt door middel van een bedrijfsbezoek. Tijdens dit bezoek zal gekeken worden of alle risico’s vermeld zijn, of de situatie in het bedrijf goed is weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt. Ook adviseert onze deskundige de prioritering van het Plan van Aanpak.

Systeemtoets

De systeemtoets wordt door de kerndeskundige uitgevoerd over de volle breedte van de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Daarbij kijkt hij bij de systeemtoets of alles wat wettelijk verplicht is en naar alle arbeidsbelastende factoren, beschreven is in de RI&E. Met andere woorden: zijn de verplichte onderdelen aanwezig. Dit betreft geen inhoudelijke beoordeling en kan daarom over de volle breedte door elke gecertificeerde kerndeskundige uitgevoerd worden.

Soms is toetsing niet nodig!

Er zijn uitzonderingen op de toetsingsverplichting. Of uw bedrijf toetsingsvrijstelling kan krijgen, hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat gebruikt is om uw RI&E op te stellen. Er hoeft geen toetsing van de RI&E plaats te vinden wanneer:

  • alle werknemers in het bedrijf samen 40 uur of minder werken
  • het bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een goedgekeurde branche-RI&E.

In onderstaand schema kunt u zien of u RI&E getoetst moet worden:

toetsing RI&E schema arbo arbowet wetgeving verklaring safety

 klik op de afbeelding voor een vergroting

Alle erkende RI&E-instrumenten staan op de site http://rie.nl. Daar staan ook alle voorwaarden vermeld voor de lichtere toetsing.

Zoals hierboven al is aangegeven dient een toetsing uitgevoerd te worden door een gecertificeerde kerndeskundige. Dit kan zijn een:

  • Gecertificeerde veiligheidskundige (HVK-er en geen geregistreerde MVK-er)
  • Gecertifieerde Arbeidshygiënist
  • Arbeids- en Organisatiedeskundige
  • Gecertificeerde bedrijfsarts (BIG geregistreerd)

Scopetoets

Daarnaast moet bij de scopetoets worden getoetst of de RI&E afdoende ingaat op alle risicofactoren die zich voor kunnen doen: is de inventarisatie verricht met de juiste methoden, zijn de juiste beheersmaatregelen genomen? Dit betreft een toets die valt binnen de scope van de kerndeskundige; een toets die dus wordt afgedekt door het expertisegebied van de bedrijfsarts, hoger veiligheidskundige, arbeidshygiënist of arbeids- en organisatiedeskundige.

Indien uw RI&E wel getoetst moet worden dan kan “De Jonge Safety” dit voor u doen omdat “De Jonge Safety” een gecertificeerde hogere veiligheidskundige in dienst heeft.

Voor een overzicht van gecertificeerde veiligheidskundige(n) kunt u het register van Hobeon. raadplegen

Indien de veiligheidskundige niet op deze lijst voorkomt heeft het toetsingsrapport geen enkele toegevoegde waarde. (een gecertificeerde hogere veiligheidskundige is iets anders dan een register veiligheidskundige). Controleer voordat u opdracht geeft voor het uitvoeren van een RI&E of u een erkend toetsingsrapport krijgt.