RIE-Arbeidsmiddelen
Elke bedrijf dient vanuit de Arbowet (artikel 5) een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie te hebben (RI&E). Alle apparaten, gereedschappen en machines die op de werkplek gebruikt worden moeten voldoen aan de Richtlijn Arbeidsmiddelen (2009/104/EG). In het Arbobesluit staat aangegeven dat Arbeidsmiddelen geen gevaar mogen opleveren voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Om inzichtelijk te maken of machines geen gevaar opleveren dient er een verdiepende Risico Inventarisatie en Evaluatie uitgevoerd te worden. Dit wordt ook wel RIE-Arbeidsmiddelen of machine RIE genoemd. (zie Arbobesluit, artikel 7.3 en Arbobesluit 7.4 en 7.4a).
Inventarisatie Arbeidsmiddelen
Bij de uitvoering van de machine-RIE (RIE-Arbeidsmiddelen) maken wij gebruik van de risicobeoordeling volgens de norm NEN-EN-ISO 12100:2010. Ook wordt in onze beoordeling de huidige stand der techniek meegenomen.
Bij de inventarisatie wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende fasen waarin de Arbeidsmiddelen zich bevinden. Deze fasen kunnen zijn:
- Gebruiksfase: Door middel van onderzoek van beschikbare informatie (gebruikershandleidingen, werkinstructies), interviews, inspecties van de machines en observaties van de medewerkers krijgen wij een indruk van de veiligheid bij gebruik / bediening van de machines.
- Onderhoudsfase: Door bestudering van beschikbare informatie (onderhoudshandleidingen, onderhoudsplannen en onderhoudslogboeken/-registraties) en gesprekken met onderhoudspersoneel wordt de machineveiligheid in deze fase beoordeeld.
Aan de hand van een risicobeoordeling methodiek worden de risico’s geëvalueerd en geclassificeerd. Van elke risico wordt een risicokaart gemaakt met daarop een foto, de tekortkoming en een verwijzing naar de norm. Daarnaast wordt er een praktijkgerichte oplossing van het risico gegeven. Op verzoek kan er van elke machine een Machine-instructiekaart of Bedieningshandleiding gemaakt worden.
klik op de afbeelding voor een vergroting
In dit voorbeeld is aangegeven dat een vast opgestelde machine een nulspanningsbeveiliging dient te hebben. Elke vast opgestelde machine dient deze namelijk te hebben. Voor onderbouwing zie Arbobesluit artikel 7.14 lid 2
Een voorbeeld van de huidige stand der techniek heeft betrekking op de afscherming van de draaiende delen van een vast opgestelde boormachine of metaaldraaibank.
Via deze beide links komt u op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarin deze afschermingen worden uitgelegd.
Ook nieuwe machines, die voorzien zijn van een CE-markering (hiermee wordt aangegeven dat deze machines voldoen aan de Machinerichtlijn (2006/42/EG)), moeten voldoen aan de Richtlijn Arbeidsmiddelen
Neem contact met ons op als u informatie wilt over de aanvullende RI&E ook wel RIE-Arbeidsmiddelen genoemd.
Gebruiksaanwijzing Machine
Een machine dient te voldoen aan de eisen uit de Machinerichtlijn, die in Nederland is opgenomen in het Warenwetbesluit Machines. In Bijlage I van de Machinerichtlijn staan de wettelijke eisen waaraan moet worden voldaan. Een daarvan is de taaleis van de gebruiksaanwijzing, deze is terug te vinden in de Machinerichtlijn Bijlage I item 1.7.4.1b:
- De gebruiksaanwijzing moet in één of meer officiële taal (talen) van de Gemeenschap worden opgesteld.
- Als er geen ‘oorspronkelijke gebruiksaanwijzing’ is in de officiële taal van het gebruiksland, moet er een vertaling komen. De fabrikant of diens gemachtigde moet deze vertaling leveren.
Keuring Brandblusmiddelen
Brandblusmiddelen moeten wettelijk 1x per 2 jaar gekeurd te worden (brandslanghaspels 1x jaar). Voor onderbouwing zie: bouwbesluit 2012. Bepaalde keuringsinstanties van mobiele blusmiddelen houden vast aan de verouderde keuringstermijn van 1x jaar. Deze bedrijven vermelden soms ook nog dat dit een verplichting is volgens de Arbowet. Dit is ONJUIST. Er is geen wettelijke verplichting vanuit de Arbowet of Bouwbesluit. Dit zijn interne brancheafspraak (NEN-norm). Hierdoor betaald u teveel voor uw keuringen m.b.t. uw Brandblusmiddelen.
Tip: Vraag aan de keuringsinstanties waar de wettelijke onderbouwing van 1 jaar vermeld staat. Houd er rekening mee dat een Nederlandse Norm GEEN wetgeving is.
Zorg er wel voor dat u blijft voldoen aan de keuringsfrequentie die in uw verzekeringspapieren staat en aan de milieuvergunning.
Keuring NEN 3140
In het Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 3.4 staat het volgende: “Elektrische installaties zodanig zijn ontworpen, ingericht, aangelegd en onderhouden dat een veilig gebruik van elektriciteit zo goed mogelijk is gewaarborgd.” Om hieraan te voldoen wordt vaak de norm NEN 1010 en NEN 3140 gebruikt. Er zijn veel keuringsbedrijven die op hun site vermelden dat “alles wat een stekker heeft” een arbeidsmiddel is en jaarlijks NEN 3140 gekeurd moet worden. Dit is NIET juist. Aan de hand van tabellen vermeld in de norm NEN 3140 kan men een ander keuringsfrequentie van een arbeidsmiddel vaststellen. Een handboormachine die in een werkplaats gebruikt wordt zal wel jaarlijks gekeurd moeten worden, maar een laptop, koelkast, adapter etc.. kan misschien wel 1x 5 jaar gekeurd worden. Deze wettelijk goedgekeurde werkwijze kan u veel geld besparen.
De Jonge Safety kan u helpen met het vaststellen van deze keuringsfrequentie volgens NEN 3140.
VCA-gecertificeerde bedrijven moeten wel voldoen aan de certificatie-eisen.
LET OP: het komt vaak voor dat een machine wel NEN 3140 goedgekeurd is maar dat de machine niet veilig gebruikt kan worden. Er missen dan bijvoorbeeld de afschermingen of beschermruitjes (vast opgestelde slijpmachine) M.a.w. er wordt dan niet voldaan aan de richtlijn arbeidsmiddelen.